Saturday, May 30, 2009

Uleiurile/ grasimile - materia prima pentru sapunuri


In ultimul timp am renuntat la uleiul de palmier (Elaeis guineensis) in favoarea grasimii de porc din motive "verzi". Arii extinse de paduri tropicale si subtropicale (mai ales in America de Sud si in Pacificul de Sud) sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmier. Uleiul de palmier pote fi inlocuit cu alte uleiuri/ grasimi; in zona noastra grasimea de porc este o alternativa ecologica si mai ieftina.
Sapunurile facute si din grasime animala (porc sau vita) dau unele dintre cele mai bune sapunuri, avand o putere mare de curatare si fiind durabile. Trebuie insa combinata cu alte uleiuri pentru a obtine un sapun emolient, nutritiv, hidratant.
Pentru vegetarieni: Cele mai multe produse cosmetice au in compozitie substante obtinute din grasimi animale. Un simplu exemplu ar fi glicerina, care se regaseste in mod natural in sapunul facut manual.
Daca va pasa de Planeta noastra folositi uleiul de palmier in cantitati mici si doar daca este necesar.

4 comments:

Unknown said...

Ca bine zici!! Uite pe Blog Director un articol legat de ceea ce ai scris http://blog-director-de-gradinarit.blogspot.com/2009/05/padurea-amazoniana.html.

Foarte buna alegerea ta!

Alinadel said...

Ma intriga faptul ca multi se cred eco si folosesc in nestire produse aduse de la sute si mii de km distanta... cat de eco mai este un produs daca ingredientele pe care le folosesti pentru a-l obtine calatoresc atat de mult si consuma atat de mult combustibil?
Trebuie sa folosim resursele proprii (cat de mult posibil)si sa le valorificam, pentru o Planeta mai sanatoasa!

treangelsmother said...

Sunt total de acord cu tine, dar eu nu am cumparat uleiul de palmier pt a fi eco ci mai mult pentru ca e mai bun la prajit.Dar cred ca voi renunta la el...
Imi doresc foarte mult sa invat sa fac sapun, dar inca nu am o reteta si nici nu stiu cum... poate ne inveti si pe noi...

Alinadel said...

treangelsmother: am postat o reteta de sapun (intra de la Etichete pe Sapun natural)Succes si sa imi spui si mie rezultatul :-)