Monday, April 27, 2009

Sapun baza


Am facut un sapun pentru masina de spalat rufe, incet incet as vrea sa elimin detergentul de spalat rufe cumparat din comert. L-am folosit deja si sunt multumita, pentru un miros proaspat am folosit un amestec de uleiuri esentiale.

14 comments:

Anonymous said...

Alinadel, cum folosesti sapunul in masina de spalat? Il razi, nu? Si nu se lipeste de rufe?

Alinadel said...

400g de sapun ras se lasa in 4 litri de apa de seara pana dimineata, apoi se incalzeste la foc mic pana cand se topeste bine sapunul, amestecand cu o lingura. Dupa ce s-a topit sapunul se lasa sa se raceasca si se adauga uleiul esential/ amestecul de uleiuri esentiale/ parfumul si se toarna in sticle curate.
In masina de spalat rufe se pun direct peste haine 250ml de detergent.

Anonymous said...

Multumesc mult! Chiar ma gandeam de multa vreme cum as putea proceda la masina automata.

Alinadel said...

Marilena: Cu placere! sapunul pe care vrei sa il folosesti e facut de tine?

Anonymous said...

Sapunul este facut de mamica mea, face in fiecare an din acela fiert in caldare. Face mult si imi da si mie. Mor sa fac sapun asa, la rece, dar nu am timp si nu am gasit sa cumpar un termometru alimentar. Cred ca o sa comand unul de pe net. Si sampon imi fac tot cu sapun de la maica-mea, sotul meu il foloseste pentru par, eu il folosesc numai pentru corp, dar imi place foarte mult cum spala. O sa incerc si in masina de spalat, cum ai facut tu.

Iulia said...

Cum faci acest sapun? Sau ai de vanzare?

Alinadel said...

Marilena: Ce bine ca iti face mamica sapun! E o diferenta uriasa intre produsele chimice din comert si cele de casa, naturale. Sunt tot mai multumita de aceste produse naturale. Curata foarte bine!
Sa nu mai zic de sapunurile pentru corp, in sfarsit dupa baie ma simt curata, nu mai am senzatia ca nu m-am limpezit suficient, nu mai simt acea pelicula pe piele. Imi simt pielea curata si ingrijita.
Recomand tuturor produsele naturale, indiferent daca sunt facute acasa sau cumparate. Cu o singura mentiune: sa fie cu adevarat naturale!

Alinadel said...

Iulia: La acest sapun am folosit doar grasime de porc de calitate superioara, adica cea care se foloseste si la gatit. Untura am achizitionat-o de la o familie care a topit slanina de la porcul pe care ei l-au tinut cu bucate.
Vezi reteta de la sapunul de lavanda, ceea ce trebuie modificat e cantitatea de soda caustica; la aceasta reteta am folosit 138 g de NaOH.
Daca doresti, as putea sa iti fac si eu sapun. Adresa mea de E-mail este apahideanadela@yahoo.com; scrie-mi daca doresti si ce cantitate.

Unknown said...

Daca vreti sa faceti detergent in casa pentru masina de spalat am gasit o retete interesanta foarte populara vad aici in US.
1 cupa soda rufe
1/2 cupa(cana) borax, adica borat de sodiu
1 sapun (oricare)
Se poate face si pudra, sau si lichid
Pt detergent pudra nu trebuie decat taiat in cuburi mai mici sapunul si ras marunt cumva (procesor mancare, razatoare etc) si amestecate toate prafurile astea. Cica 1 lingura de detergent la o spalare.
Pt lichid sapunul ras (nu neaparat marunt) se pune la fiert cu vreo 12 L (3 galoane) de apa pana se topeste. Apoi se amesteca cu boraxul si soda si se pot pune si ceva uleiuri esentiale pt miros. Consistenta detergentului lichid si aspectul o sa difere in functie de sapunul folosit. Am citit ca multi pun resturi de sapun folosit, nu neaparat unul nou.
Pt maimulte lamurir va dau un link, si oricum puteti pune pe google "homemade laundry soap" si aflati tot.
http://www.thesimpledollar.com/2008/04/09/making-your-own-laundry-detergent-a-detailed-visual-guide/
Ce sa mai, Good Luck!

Alinadel said...

Steluta: Multumim draga!

so what? said...

Imi poate da cineva o reteta de sapun lichid fara soda caustica?? Va rog frumos !!

Alinadel said...

@So what? Nu prea inteleg ce anume doriti?

so what? said...

Stiu ca in majoritatea retetelor de sapun (solid) se foloseste soda caustica. Pe mine ma intereseaza o reteta de sapun cat se poate de naturala, si din cate am citit pana acum, soda caustica "leaga" sapunul. In acest caz, sapunul lichid nu ar avea nevoie de soda caustica:) ... numai ca nu stiu reteta. Ma poate ajuta cineva?
P.S Multumesc frumos ptr comment Alina

macha said...

Multumesc pentru indrumarea de a gasi reteta de sapun. A picat la fix. Ieri tocmai am cumparat 1 l ulei de masline, 3 l ulei de palmier, 1 kg de soda. In acest sfarsit de saptamana, voi face pentru prima data sapun!
Daca imi poti da si reteta de sapun pentru spalat rufe ar fi nemaipomenit! Singura intrebare ar fi cum se descurca masina automata cu spuma rezultata de la dizolvarea sapunului. Am gresit. Mai am o intrebare. Este vreo diferenta intre sapunul pentru fata si un sapun de corp sau pentru par? Am cumparat de la Galador un sapun care se numeste Sampon cu ulei de ricin si este excelent. Fotografiile cu sapunurile realizate de tine sunt incredibile. Ele sunt cele care m-au convins sa incerc si eu! Felicitari pentru aceste sapunuri minunate si daca poti ajuta-i si pe cei ca mine, incepatori dar doritori de sapunuri home-made. Producatorii industriali ar trebui sa fie invidiosi pe creatiile tale, calitate, aspect si ingrediente net superioare. Adevarate bijuterii.