Tuesday, January 6, 2009

Reteta de sapun natural


Unelte si ustensile:
Un vas din inox, un vas rezistent la caldura, manusi de protectie, masca de protectie pentru a nu inhala aburii de NaOH, o lingura de lemn, blender, 2 termometre alimentare, matrita (puteti folosi o cutie/cutii din plastic gros).

ATENTIE LA MODUL IN CARE MANEVRATI SODA CAUSTICA!!!!
ESTE FOARTE PERICULOASA DACA NU E FOLOSITA CONFORM INSTRUCTIUNILOR!
NU TREBUIE LASATA LA INDEMANA COPIILOR!!

Ingrediente:
500 g ulei de masline
500 g ulei de palmier

134 g NaOH
300 g apa distilata

10 ml ulei esential de lavanda (optional)

Masurati cu exactitate toate ingredientele.
Turnati apa in vasul rezistent la caldura, apoi adaugati incet soda caustica, amestecand-Nu uitati sa purtati manusile si masca! sa nu inhalati aburii! locul in care lucrati trebuie sa fie un spatiu deschis si fara accesul copiilor!- lasati vasul in chiuveta sa se raceasca si introduceti un termometru in amestecul de apa si soda caustica. Cand temperatura ajunge la 45 grade C puteti pune uleiurile la foc mic sa se topeasca si sa se incalzeasca. Verificati temperatura uleiurilor cu cel de-al doilea termometru! Temperatura trebuie sa fie de 40 de grade C sau putin sub aceasta limita. Daca amestecul de apa si soda caustica a ajuns la 40 grade C, il puteti adauga in vasul de inox in care ati incalzit uleiurile. Vasul trebuie luat de pe foc!
Acum e momentul sa folositi blenderul! Amestecati cu blenderul pana compozitia se ingroasa si ajunge la consistenta unei budinci ( aproximativ 5 min.), puteti opri blenderul, dar continuati sa amestecati manual, pentru ca motorul blenderului sa nu se supraincalzeasca.
Adaugati uleiul de lavanda si amestecati bine compozitia cu o lingura de lemn.
Turnati compozitia in forme, o acoperiti cu o patura si o lasati nemiscata 12-18 ore.
Dupa 4 zile puteti sa scoateti sapunul din forme. Sapunul poate fi folosit dupa 3 saptamani, cand se incheie procesul de saponificare.
Spor la treaba si atentie la NaOH !!!! Soda caustica trebuie sa fie pura 99 -98 % ! a aparut si la noi incomert soda caustica de puritae 98% (trebuie sa scrie compozitia pe eticheta).

Va recomand cartea ''SOAP NATURALLY''- o puteti comanda pe internet www.soapnaturally.com ; va recomand cu multa caldura aceasta carte care este utila atat incepatorilor cat si celor cu experienta in fabricarea sapunurilor naturale.

17 comments:

RA said...

uau, am sa incerc si eu,la prima vedere pare complicat rau...dar nu e mult de lucru...cum ii? ti-a iesit din prima?

Alinadel said...

Daca esti atenta si respecti reteta trebuie sa-ti reuseasca, daca nu iti reuseste nu-i un capat de lume se poate reface.

Anonymous said...

ciao Adela, felicitari si bafta multa in continuare. o mie de pupici la toti.

Anonymous said...

dar eu sint curioasa ... de ce alinadel numele la blog?

Anonymous said...

Ok, daca soda caustica din comert nu e buna, de unde alta? Multumesc pentru orice fel de lamuriri. :)

Alinadel said...

Tina: Cauta la furnizorii de substante chimice.

oanabijux said...

salut,
ma tot bate gandul sa-mi fac si eu sapunele, dar vroiam sa stiu de unde pot procura uleiul de lavanda?
uleiul de masline din comert este ok si la sapunele?
mersi mult!

Alinadel said...

Uleiurile esentiale se gasesc sau in magazinele naturiste sau in farmacii. Uleiul de masline din comert e bun, in loc de ulei de masline extravirgin poti folosi si pomace. Multa bafta!

Alinadel said...

pentru a obtine un sapun emolient, va recomand sa reduceti cantitatea de soda caustica la 131g.

oil and soap said...

reteta ta chiar suna bine. nu am incercat inca dar ma bate gandu zilele astea.
am mai gasit ceva intersant si aici pt cei interesati

Andreea said...

Am si eu o intrebare :D De unde iti iei grasimile tari pt sapunuri? Si de unde stii ce fel de ulei sa folosesti sau se folosesc dupa preferinta?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Andreea said...

Am si eu o rugaminte....cum calculezi cantitatea de soda caustica si cea de apa la o anumita cantitate de ulei...am gasit cateva calculatoare pt acestea...dar nu stiu daca pot avea incredere in ele.

http://cosmeticedecasa.blogspot.com said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

in forme de silicon e ok sa pun compozitia?
in bucatarie faci tu, cu geamul deschis?cum trebuie sa fie soda caustica ..lichida sau solida fulgi? eu sunt in spania si aici au lichida...e buna pt sapun?multumesc.

viatainroz said...

daca l-as lasa in casa la uscat pe langa calorifer e o problema? (avand in vedere ca acum e iarna si afara nu are nici o sansa sa se usuce) sau nu e prea sanatos sa stea in camere?

Alinadel said...

@Andreea: Uleiurile le gasesti in marketuri si se folosesc in functie de calitatile pe care au. Calculatoarele online sunt bune, poti sa le folosesti.
@anonimul din Spania: formele de silicon sunt bune pentru sapun. Eu folosesc NaOH sub forma de fulgi, nu am folosit lichida.
@viatainroz: daca nu e o cantitate prea mare de sapun, poti sa o lasi la uscat si in casa, nu chiar langa calorifer, dar pe un dulap de exemplu, intr-o cutie de carton.